Terapeutisk

Terapeutiskyoga
No classes scheduled

Terapeutiskyoga, återhämtningsyoga eller rehabiliterande yoga är väldigt mjuk och vilsamyogaform. Med hjälp av kuddar, stolar, bolsters och filtar försätts kroppen i ett ”viktlöst” tillstånd. Du uppmanas att släppa taget och sjunka in i kuddarna. Vi stannar i ställningarna i 10 – 20 minuter. Det välbefinnande som ofta infinner sig efteråt beror på att hjärnan sätter igång produktionen av avslappningshormonet oxytocin och prolaktin, ett slags livskraftshormon. Effekten kan hålla i sig till långt senare. Restorative Yoga skapades av BKS Iyengar och används mycket effektivt mot fysisk och psykisk utmattning.


Ofta kan man dela in alla meditationer i två slags huvudformer.
Meditation som bygger på djup koncentration – Dhyana och meditation som bygger mer på insikt och närvaro – Vipassana. Inom all Hathayoga ingår dhyana meditation som en viktig del. Ofta beskrivs denna meditation som ett tillstånd utan tankar. En total stillhet i ett ”intet” där man är fri från bekymmer och problem. Denna meditation är alltså en koncentrationsmeditation.
I den andra sortens meditation – insiktsmeditation -vipassana eller mindfulness öppnar vi upp sinnet och tar in allt. Tankar och känslor värderas inte som ”bra” eller ”dåligt” utan som ”intressanta”. Rastlöshet omfamnas och undersöks. Dhyana-meditation och vipassana är kompletterande tekniker. Man behöver först stilla och koncentrera sinnet för att sedan nå insikt – att se inåt.
På Yogalife blandar vi olika tekniker och tittar även på meditationstekniker från Buddhismen och Zentraditioner. Vi har inga krav på prestation eller att elever måste följa någon meditationstradition däremot vill vi förmedla meditation som ett unikt verktyg för alla att prova för att själva utveckla som ett stöd i vardagen.